TRY TO FOLD SPACE INTO CORNER

Helena Laukkanen och Gerd Aurell

2010 inleder Helena Laukkanen och Gerd Aurell ett konstnärligt samtal där de skickar brevböcker mellan sig. Efter 6 år har de hunnit fylla tre böcker. I brevböckerna skapas ett större samtal genom de enskilda inläggens karaktär och inbördes förhållande. Samtalet får ett närvarande minne och en (eller snarare flera) historier att följa eftersom det går att bläddra tillbaka och läsa tidigare inlägg. Samtalet får också en påtaglig fysisk form av att pågå inuti pärmarna på en alltmer sliten bok. I brevböckerna får Gerd Aurell och Helena Laukkanen inblick i varandras tankevärld och delar med sig av det som inspirerar dem i konst, litteratur och film. De drivs båda av en törst efter kritisk diskussion och vill komma vidare i sitt konstnärliga skapande. Böckerna är också en manifestation av en vänskap där samtalet följer dem genom sorger och glädjeämnen.
 
I det platsspecifika verket ”Try to Fold Space Into Corner” visar Helena Laukkanen och Gerd Aurell delar av detta konstnärliga samtal. Konstverket är på samma gång en dialog mellan hörnets geometri och två skilda personligheter.

Hallå Helena!
 
Så underbart att du svarade direkt och med så mycket positiv energi. Jag blev genast peppad. Och att du skickade en text att läsa! Jag har läst Kirkegaards Antingen-Eller förut, den är ju så nöjsam med sina roliga formuleringar och ett temperament nära kokpunkten. Den här gången läste jag texten på ett annat sätt med siktet inställt på sekretären. Bara namnet ”sekretär”, gjord för hemligheter. Jag ska genast läsa Mishimas bok om pojken i lådan också.
 
Jag känner att du är något på spåren. Jag skickar därför en text i retur. Jag vet inte om du läst något av Gilles Deleuze förut. Han säger att text ska vara som rhizom, en trasslig matta av rötter där man kan dyka ner varsomhelst och plocka åt sig vadsomhelst. Att skapa (eller tänka) nytt är alltid förenat med våldsam energi och passion. Han skriver ”att möta innebär att man hittar, fångar in, stjäl något”. Om sitt samarbete med Félix Guattari säger han ”Jag har stulit Félix och jag hoppas att han gjorde samma sak gentemot mig”.

Å Gerd vilken rolig läsning!

Texten i sin helhet får mina tankar att explodera. De irrar runt där vi varit i tankarna och där jag har fastnat. Där jag sökt lösningar utan att egentligen ha förstått frågan. Jag känner igen mig texten!

Jag har en skiss på gång i ateljén. Tänker mig att den är huvudlös för att ”bilden” sitter i hörnet i ett rum. Ganska högt upp. Nu när jag har läst texten av Deleuze dyker en konstig mening upp i huvudet på mig: ”I try to fold space in corner”.

Ett hörn i ett rum är som en uppvikt yta som har spänning (massa). Ett hörn kan fyllas med saker. Eller hållas tomt oftast i syfte att skapa spänning i förhållande till resten av rummet.

Det här hörnet.

Är en möbel.

En byrå, en sekretär.

UTSTÄLLNINGS TID

10-25 september 2016

VERNISSAGE:

lördag 10 september 14.00-21.00
invigning 15.00

ÖPPETTIDER:

ons-fredag 15.00-19.00
lör-sön 12.00-16.00