Blod svett och tårar

Lotta Lampa

Utställningen Blod svett och tårar är en hyllning till garagekulturen, burnouts, och raggarträffar, till den lilla uppväxtorten Risögrund utanför Kalix. Till hantverket och kamratskapen som för människor samman och skapar mening och stolthet. Ett erkännande av en subkultur många har anknytning till, men har lämnat för stadens lockande rop. En krock mellan Sveriges landsbygd och storstad i realtid.

Genom förmågan att transformera sitt formspråk mellan allt från svetsad opolerad metall till mjukt tuftad ull präglas Lotta Lampas arbete av ett förbehållslöst utforskande och en stor bredd. Här återfinns kopplingar till landsbygdens garagekultur och grova arbetarhänder intill ett urbant uppskruvat tempo i klara, närmast självlysande nyanser och mönster. Med starka former, material och färgval finns en vågad lekfullhet i allt från Lampas bruksföremål till konstverk. Genom ett frigörande kontrastrikt uttryck skildrar hon med väl utformad känsla för proportioner och detaljer en imperfekt taktil råhet som lockar till att betrakta hennes verk närmare. Det råder i Lampas skapande en energi som återspeglas i verk som förmedlar en högljudd stillhet.

Lotta Lampa (f. 1981) formgivare och konstnär, baserad i Risögrund utanför Kalix i Norrbotten. Utbildad på Beckmans Designhögskola i Stockholm samt International Design Academy by Luxury Living Group, Forli, Italien. Under 2021 medverkade Lampa i SVT's serie Designhistorier där ett avsnitt porträtterade Lotta Lampa och designern Greta Magnusson Grossman.

Med stöd av Uppsala Kommuns Kulturnämnd och Statens Kulturråd.

VERNISSAGE
21 januari 2023
Invigning kl 14:00

Utställningsperiod 21 jan - 5 feb

Öppet
ons-fre kl 15:00-18:00
lör-sön kl 12:00-16:00