Action in Art 2014

Action in Art
Köttinspektionen öppnar med en politisk vass utställning med:

"White Circle" Lusine Djanyan och Aleksey Knedlyakovski (RUS)
Installationen visar pappfigurer som demonstrerar för och emot olika aktuella (2014) politiska händelser i Ryssland. Det är en slags dokumentärt collage av händelser som konstnärerna har satt ihop till en helhet. Där kan man se olika fritt organiserade grupper demonstrera mot korruption, för HBTQ och andra kokande frågor som drog ut människor på Moskvas gator för att protestera mot olika orättvisor. Eftersom det inte är helt riskfritt att demonstrera utan repressalier har konstnärerna också vid olika projekt ställt ut sina pappfigurer som ställföreträdande medborgare med sina banderoller och skyltar med budskap. Tex när en av Pussy Riots medlemmar satt fängslad ställde de ihop en demonstration framför fängelset. Men inte ens papersdemonstranterna fick stanna länge innan vakter kom och avhyste dem.
Lusine Dyanjang var med i Pussy Riot och Aleksej Knedlyakovski i konstaktivstgruppen Vonja.

"Tuppkam upp och ner" Liv Strömquist (SWE)
Serietecknare, programledare och sommarpratare.
Strömquist visade delar av sin kommande seriealbum som handlade om synen på kvinnans kön.

"Miss King Kong" Minna Suoniemi (FIN)
Konstvideo. Hon intresserar sig för kvinnans olika roller och ifrågasätter förväntningarna man har på hur en kvinna ska vara. Miss King Kong visar en kvinna som är en extremt fysisk varelse, uppfyller inte det feminina idealet. Här är hon stor och klumpig och lite väl påträngande för sin omgivning, precis som King Kong.

Viktoria Lomasko (RUS)
Tecknare. Lomasko visar en serie dokumentära teckningar hon har gjort då hon har följt olika rättegångar kring konstaktivisterna i Pussy Riot 2012-2013. Hon satt i rättssalen och ritade av händelseförloppet och kunde följa den outhärdliga processen på nära håll. Lomasko har även grundat Feministisk penna som visar politisk och socialt inriktad teckning av kvinnliga konstnärer.

Vernissage 1 maj 2014
Premiär för Köttinspektionen!
Första evenemanget och kulturplattformen öppnar dörrarna för konst, dans och teater.
Öppet: 12-16
Invigningstal 14:00

Grand opening for the cultural plattform Köttinspektionen!
A space for Fine Arts, Dance and Theatre.
Opening 1 of May 2014
Presentation at 14:00