”Bitch” av Eliisa Erävalo and Halla Ólafsdóttir

En bitch anlägger bränder; hon är en farlig och lättretlig karaktär som attackerar utan att fråga först. Hon ser sig själv som en hjälte och använder magiska krafter till att rädda världen från galenskap. Hon bär på en enorm energi och när hon möter mörka krafter låter hon sina inre eldslågor slicka dem. Bitchens kraft är stark men inte fientlig, högljudd med en röst som klyver berg. Hon älskar att skaka alla sina kroppsdelar och har en tendens till övermod. Bitchen har en okrossbar förbindelse till sin flock oavsett var i världen flocken befinner sig och tillsammans praktiserar de bitchcraft.

Bitch är en soloföreställning som sker för en publikmedlem i taget och är någon slags exorcism av dans, ljud och röstritualer. En Bitch kommer ta hand om dig och ta dig på en resa som förvandlar nutida dans till ritualer inspirerade från häxkonstens historia. Bitchen är en medlare av en läckande historia som omorganiserar vår värld med förvrängda ljud, rörelser och en porös kropp. Bitch är en föreställning som klär av sig samtidigt som den klär upp sig och undersöker blickens makt mellan scenen och publiken.
Bitch är uppföljaren till dansföreställningen BITCHCRAFT (2017) och bygger på de praktiker som vi kallar för bitchcrafting. Bitchcraft praktikerna ser vi som en form av aktivism som genererar mötesplatser i form av nya dansföreställningar och workshops. Vi ser teatern som en plats för ritualer och vi vill förkroppsliga hur kvinnor har använt sig av magi för att utöva den sociala och kulturella makt de annars varit berövade.

Av Eliisa Erävalo och Halla Ólafsdóttir.
Dansare: Cajsa Godée, Emma Strandsäter, Gry Tingskog och Vanessa Virta.
Musik och ljuddesign: Shida Shahabi.
All text i föreställningen av dansarna.
Ljus design: Emily Lavebäck. Kostym: Hanna Kisch.
Praktikant: Wilma Seppälä.
Foto: Märta Thisner.
Producent: Mariana Suikkanen Gomes, MDT.
Producerat i samarbete med MDT och Turteatern.
Administration: Interim Kultur.
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Region Stockholm, Stockholm stad.

Eliisa Erävalo och Halla Ólafsdóttir är koreografer och dansare som har varit verksamma i Stockholm sedan flera år tillbaka. Deras samarbete bygger på vänskap och ett gemensamt intresse av att genom dans skapa ett mänskligt batteri som genererar systerskap, omtanke och samhörighet. Tillsammans har de arbetat med till exempel: Dorte Olesen i The Bad, The Good and The Ugly (2011), BITCHCRAFT (2017) och hållit workshops med Cullbergbaletten (2018) och Iceland University of the arts (2019). Just nu är Eliisa och Halla aktuella med dansföreställningarna Bitch (2021) och Granddaughters (2022).

Lördag och Söndag, 4-5 september
Ges kl 12:50, 13:40, 14:30, 15:50, 16:40, 17:30, 18:50, 19:40 (samma tider båda dagarna)
Föreställningen är på engelska och är 1 timme lång.
Fri entré. Endast en publikmedlem i taget, reservation krävs.
Maila info@kottinspektionen-dans.se för biljett.
Ange önskemål om tid på dagen samt datum.